Başvuru Tarihi: 26 Şubat-6 Mart 2019
Program Tarihi: 09 Mart 2019-20 Nisan 2019 (Cumartesi Günleri, 14:00-18:00)
Yer: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi
PROGRAM DETAYI
E. Büyükelçi Sn. Prof. Dr. Ahmet Kavas’ın koordinatörlüğünde 7 haftalık “Afrika Okulu” programı yapılacaktır. Program için ön kayıtlar “www.afrikaokulu.com” adresinden 26 Şubat-6 Mart tarihleri arasında alınacaktır. Ön kayıttan sonra öğrencilerin başvuruları ön değerlendirmeye tabi tutulup kesin kayıt alınacaktır.
Seminerlere en fazla 100 öğrenci kaydı alınması planlanmaktadır. Eğitimler 09 Mart 2019-20 Nisan 2019 tarihleri arasında Cumartesi günleri Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde yapılacaktır. Seminerler arasında kahve arası verilecektir.
Seminerlerin bitiminde sınav yapılacak başarılı öğrencilere sertifika verilecektir.
PROGRAMIN AMACI
Dünyada ve ülkemizde genel olarak Afrika dendiğinde insanların aklında ya hiçbir şey canlanmamakta ya da olumsuz imajlar oluşmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri de dünyanın yüzölçümü ve nüfus bakımından en büyük ikinci kıtasının, topraklarının, yeraltı ve yerüstü kaynakları gibi mevcut potansiyelinin büyük bir kısmının sömürgeciler/yeni-sömürgeciler tarafından kontrol edilmesidir ve bu algının altında Batı’nın Afrika’yı kendi hâkimiyetlerinde tutmak için bilinçli olarak kötü göstermesi/imaj çalışması vardır. Biz bu projemizde Afrika’nın tarihi coğrafyası ve jeopolitiği, modern dönem öncesi Afrika’da kurulan İslam devletleri, sömürgecilik tarihi, soykırım ve hak ihlalleri, kalkınma politikaları, küresel aktörlerin kıtasal rekabeti, Sahraaltı Afrika özelinde enerji faktörü ve Türk Dış Politikası’nda Afrika gibi meselelere dikkat çekerek kıtanın geleceğine yön verebilme potansiyelini incelemek ve farkındalık oluşturarak Afrika üzerine çalışacak mütehassıslık düzeyinde öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktayız.
Söz konusu Afrika Okulu-II programı vasıtasıyla kıtada yalnızca açlık ve sefaletin olduğu şeklindeki çeşitli olumsuz ön yargıların ortadan kaldırılması, programa katılan ulusal ve uluslararası öğrencilere Afrika hakkında genel bir vizyon kazandırılması ve geçmişten günümüze kadar küresel unsurların kıta üzerindeki strateji ve faaliyetlerinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Afrika’nın günden güne yükselen bir değer olarak uluslararası sisteme dâhil olduğu gerçeği ve Türkiye’nin bu sistemde emperyalizm karşıtı bir tutum takındığı düşünüldüğünde, bu programın hem uluslararası hem de Türkiye’de kıtaya ilgi duyan öğrencilere olumlu yönde bir katkı sağlaması beklenmektedir.
Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.