Prof. Dr. Kavas: Türkiye Afrika Konusunda Dışarıdan Uzman Getirebilir

0

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı E. Büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Kavas, “Türkiye bir uçak yapacağı zaman başka yerlerden nasıl uzman getiriyor ise Afrika konusunda da dışarıdan uzman getirebilir, onlardan faydalanabilir.” dedi.

Kavas, Türkiye’nin son dönemde Afrika’da gençlere yönelik düzenlediği çeşitli projelerin önemine değinerek, ziyaretlerin en az 20 yıl sonraki meyvelerini düşünerek, hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Gençlerin Afrika ülkelerinden döndüklerinde yaşadıkları tecrübeleri rapor haline getirmesinin önemine değinen Kavas, Afrika’ya ilk kez gidecek olanlara da bunların mutlaka okutulması gerektiğini vurguladı.

Kavas, “Tecrübe edilen bir durum bin defa yine tecrübe edilse aynı neticeyi verecektir. Bizim öncelikle kıta hakkında tecrübeler edinip bunları artırmamız gerekiyor. Bu açıdan devletimizin Afrika açılım projelerini çok önemsiyorum. Türkiye’nin bu çeşit faaliyetleri yapabilecek irade ve imkana sahip olması bizim açımızdan kazançlı bir durum. Birçok kişiyi Afrika’nın farklı ülkelerinde belli bir müddet tutup onların masraflarını karşılamak Türkiye’nin bu iş için niyetli olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

Afrika’dan Uzman Önerisi

Afrika çalışmalarına 30 yıl önce başladığında Türkiye’de çalışmalarını destekleyecek muhatap bulamadığını aktaran Kavas, çalışmalarını küçümseyenlerin, ‘bu kıtayla ne işimiz var’ diyenlerin bugün ‘Afrika bizim en güçlü partnerimiz olmalıdır” demeye başladıklarını anımsattı.

Türkiye’de Afrika tecrübesi bulunan uzmanların sayısının yeterli olmadığını dile getiren Kavas, “Türkiye bir uçak yapacağı zaman başka yerlerden nasıl uzman getiriyor ise Afrika konusunda da dışarıdan uzman getirebilir onlardan faydalanabilir” dedi.

Ayrıntılı bilgi için bkz.

http://aa.com.tr/tr/turkiye/prof-dr-kavas-turkiye-afrika-konusunda-disaridan-uzman-getirebilir/911053

Share.

Yazar Hakkında

Prof. Dr., İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi. 1964 yılında Vezirköprü’de doğdu. Merzifon İmam-Hatip Lisesi (1982) ve Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde (1987) eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye Diyanet Vakfı bursuyla yüksek lisansını (1991) ve doktorasını (1996) Paris’te tamamladı, aynı yıl Üsküdar’da İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) araştırmacı olarak çalışmaya başladı. 2002’de doçentlik unvanı aldı. 2006 yılında İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü öğretim üyesi ve bölüm başkanı oldu. 2008-2011 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık’ta Afrika ile ilgili konularda müşavir olarak görev yaptı. 2009 yılında profesörlük unvanı aldı. 2011 yılı Eylül ayında görev değişikliği yaparak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyasi Tarih Anabilim dalına geçiş yaptı. 2013 yılı Mart ayında Afrika ülkelerinden Çad Cumhuriyeti’nin başkenti Encemine’de Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk büyükelçisi olarak göreve başladı ve iki buçuk yıl bu görevini sürdürdükten sonra 2015 yılı Ağustos ayında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanı olarak tayin edildi. Batı Afrika Ülkelerinden Mali Cumhuriyeti’ndeki ilk ve öğretim seviyesindeki özel eğitim kurumları medreseler üzerine hazırladığı doktora çalışması IRCICA tarafından L’enseignement islamique en Afrique francophone: Les médersas de la République du Mali adıyla Fransızca olarak 2003’de İstanbul’da basıldı. Geçmişten Günümüze Afrika (Kitabevi, İstanbul 2005); Osmanlı-Afrika İlişkileri (Kitabevi, İstanbul 2011/1. baskı, 2013/2. baskı, 2015/3. baskı); Les relations turco-tchadiennes: La politique ottomane en Afrique centrale (TİKA, İstanbul 2014) adlı kitaplarının yanı sıra Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi-İSAM tarafından yayımı tamamlanan İslam Ansiklopedisi için önemli kısmı Afrika hakkında 95 madde yazdı. Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde “Afrika”, “Osmanlı Afrikası”, “Osmanlı-Fransa Münasebetleri” ve “Osmanlı’da Dini Hayat” üzerine araştırmalar yapmakta olup bu konularla ilgili basılmış kitapları, farklı dergilerde bu konular hakkında çok sayıda makalesi, yurt içi ve yurt dışında düzenlenen ilmi toplantılarda takdim ettiği tebliğleri yayımlanmış bulunmaktadır. Evli ve üç çocuk babası olup Arapça, Fransızca ve İngilizce yanında Paris Doğu Dilleri ve Medeniyetleri Milli Enstitüsü’nde (INALCO/Institut National des Langues et Civilisations Orientales) eğitimini aldığı Bambara ve Volof Afrika yerel dilleri ile ilgili dersleri takip etmiştir. Prof. Dr. Ahmet Kavas, hâlihazırda Afrika Araştırmacıları Derneği’nin (AFAM) kurucu başkanlığı görevini yürütmektedir.

Yoruma Kapalı