Trablusgarp -Osmanlı’nın Son Suğûr-i İslâmiyesi-

0

Trablusgarp -Osmanlı’nın Son Suğûr-i İslâmiyesi-

Yazarlar: Mehmed Nuri-Mahmud Naci

Editör: Prof. Dr. Ahmet Kavas

Yayına Hazırlayanlar: Dr. Abdullah Erdem Taş – Dr. Muhammed Tandoğan

Alelmas Yayıncılık, İstanbul 2018, 352 s.

___________________________________________

Dağıtım firması üzerinden kitap siparişi vermek için 0226 825 42 42 ile bağlantı kurabilirsiniz.

________________________________________

Kitap Hakkında

Trablusgarp, Osmanlı Devleti’nin Kuzey Afrika’daki son kalesi. 1911 yılında İtalyan saldırısına maruz kaldı ve işgal edildi. Atalarımızın Trablusgarp ile ilgili hatıraları hâlâ zihinlerimizde taptaze durmaktadır. Ancak İtalyan işgalinden tam yüzyıl sonra 2011’de eski Trablusgarp’ın (bugün Libya’nın) yaşadığı olaylar bu hatıralarımızı yeniden canlandırmıştır. Peki, 400 yıla yakın Osmanlı hâkimiyetinde kalmış olan suğûr-i İslâmiye’nin en jeo-stratejik noktası Libya toprakları hakkında neler biliyoruz? İşte bu soruyu cevaplamak istediğimizde çok sınırlı bilgilere sahip olduğumuz ortaya çıktı. Literatürümüzün bu anlamda oldukça zayıf olduğunu gördüğümüzde kaynak değeri olan elinizdeki bu eseri yayımlayarak işe başlamanın doğru olacağına karar verdik.

Kuzey Afrika’da asırlar süren Osmanlı Barışı’nın üç Mağrib ocağından birisi Trablus ocağıdır ve bu ocak sayesinde Anadolu, Libya (Trablusgarp-Bingazi) halkı ile kaynaşma imkânı bulmuştur. Akrabalıklar tesis edilmiştir. Siyasi ve sosyal hayat bu yeni akrabalık bağları üzerine kurulmuştur. Yerlilerin çoğunluğu ile yeni gelenlerin Müslüman olmaları kolay kaynaşmalarına imkân tanımıştır. Özellikle Batı Anadolu’dan bölgeye sevk edilen genç Türk denizciler zamanla yerliler ile kaynaşarak yeni melez bir ırkı bugünkü Libya halkını meydana getirdiler. Şüphesiz bu etkileşim ve sonuçları mutlaka araştırmalara konu edilmeye değerdir. Nitekim Osmanlı asırlarında Libyalılar Osmanlı’ya en çok bağlı kalan millet oldu. Bu bağlılık İtalya’nın işgaline kadar değil, bilakis işgal yıllarından sonra da devam etti. Eserimizin müellifleri gibi pek çok Libyalı, Birinci Dünya Savaşı’nda çeşitli cephelerde ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Türk kardeşleri ile dayanışma içinde oldular. Uzun yıllar çeşitli alanlarda sağlanan bu işbirliğinin ve kardeşliğin bundan sonra da devam edeceğinde kuşkumuz bulunmamaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

طرابلس الغرب كانت الحصن الأخير للدولة العثمانية في شمال إفريقيا. في عام 1911 تعرض هذا الحصن للهجوم ووقع تحت نير الاحتلال الإيطالي ولا تزال الذكرى التي تركها لنا أجدادنا حول طرابلس الغرب متقدة في أذهاننا حتى اليوم. الآن وبعد مرور قرن كامل على الاحتلال الإيطالي لهذا البلد أضفت الأحداث التي شهدتها طرابلس الغرب سابقا (ليبيا اليوم) عام 2011 زخما جديدا إلى ذكرياتنا. لكن ما الذي نعرفه عن الأراضي الليبية التي شكلت المنطقة الأهم من الناحية الجيو-إستراتيجية على “الثغور الإسلامية” (حرس حدود الدولة العثمانية) والتي ظلت نحو 400 عام تحت الحكم العثماني؟ عند محاولتنا الإجابة على هذا السؤال يتبين لنا شح المصادر المتعلقة بهذا الشأن وهو ما دفعنا إلى نشر هذا العمل المرجعي الذي بين أيديكم الآن.

كانت طرابلس إحدى ثلاثة مراكز في المغرب عايشت السلام العثماني الذي استمر قرونا في شمال إفريقيا وبفضل ذلك امتزج شعب الأناضول بالشعب الليبي (طرابلس الغرب – بنغازي) وتأسست علاقات قربى جديدة بنيت على أساسها الحياة السياسية والاجتماعية. وقد تم ذلك التمازج بسهولة لكون معظم السكان المحليين يدينون بالإسلام كما هو حال الوافدين إلى المنطقة. ولقد اختلط البحارة الأتراك الشبان على الأخص الذين أرسلوا إلى المنطقة من غرب الأناضول بالسكان المحليين ليظهر عرق جديد هجين هو الشعب الليبي الحالي. مما لا شك فيه أن هذا التفاعل ونتائجه جدير بالبحث من كل بد لا سيما وأن الليبيين كانوا خلال قرون من الحكم العثماني الشعب الأكثر ارتباطا بالدولة العثمانية. وهذا الارتباط لم ينهيه الاحتلال الإيطالي بل على العكس استمر عبر السنوات التي تلت ذلك الاحتلال والكثير من الليبيين – كمؤلِفّي هذا الكتاب – آزروا أشقاءهم الأتراك ووقفوا إلى جانبهم في العديد من جبهات القتال خلال الحرب العالمية الأولى وأثناء تأسيس الجمهورية التركية. ولا يساورنا أي ريب في أن هذا التعاون والتآخي الذي شهدته العديد من المجالات على مدى سنين طوال سيستمر  من الآن فصاعدا أيضا.

Share.

Yazar Hakkında

Yorum Yap